top of page

Betere balans tussen werk en privé

Balans behouden tussen werk en privé is voor veel mensen, en zeker zakenmensen met een hoge arbeidsethos, een regelrechte uitdaging. Het is belangrijk om voldoende te genieten tijdens ons drukke leven.

Er wordt op het werk en privé van alles van ons verwacht. Vooral wanneer u een gezin heeft. Goed uitgebalanceerde mensen worden bewonderd. Hierbij 7 tips om meer balans te creëren in uw privéleven.

1. Ken uw doelen Het is belangrijk om te weten wat de doelen zijn in je leven. Wat is belangrijk voor jou en vooral wie zijn er belangrijk voor je? Wat zijn dingen die je wilt bereiken? Met welke personen wil je tijd doorbrengen? Wie geeft je energie? En wat geeft je energie? Wanneer je weet wat er belangrijk voor je is, wanneer je on-purpose bent, kun je jouw doelen gemakkelijker afstemmen en dus ook je agenda. Breng in kaart wat er belangrijk is voor je en waarom, het on-purpose programma is hierbij zeer behulpzaam. Wanneer je de reden weet waarom dingen belangrijk voor je zijn, groeit je motivatie om deze op te nemen in je planning.

2. Maak een planning + houd uzelf hieraan Wanneer u weet wat uw doelen zijn, kun u een planning maken. Om balans te krijgen in uw leven is het belangrijk om een goede verhouding te plannen tussen werk en privé. Hoeveel tijd wilt u besteden aan werk, vrienden, relatie, gezin, familie, sport, et cetera. Een planning maken brengt overzicht en orde. Vervolgens is het van belang om u aan deze planning te houden. Wanneer u de neiging heeft om toch weer teveel hooi op de vork te nemen en uw planning te laten varen, zet deze planning dan ook in uw zakelijke agenda zodat uw secretaresse u hierop kan aanspreken.

3. Creëer ruimte voor spontane dingen Houd in uw planning rekening met tussentijdse pauzes voor balans en impulsieve dingen die op uw pad kunnen komen. In de praktijk lopen dingen vaak anders dan gepland. Vaak geniet men het meest van de onverwachte dingen. Belangrijk is dan ook om ruimte te creëren voor impulsiviteit. Zakenmensen hebben vaak het gevoel dat zij alleen maar productieve uren moeten maken. Het is een verandering van mindset om ook te willen leren genieten van spontane gebeurtenissen.

4. Prioriteer Geef prioriteiten aan de dingen die u moet doen. Wat zijnde werkelijk dringende zaken? Hoe belangrijk zijn deze werkelijk? Welke kunnen opgeschoven worden naar een volgende week? Wat kan gedelegeerd worden? Begin met taken die werkelijk belangrijk zijn, dan heb u direct een gevoel dat u een productieve dag heeft. Doe vervolgens de taken waar u tegenop ziet, dan gaat de rest gemakkelijker. Het geeft rust in uw hoofd, zodat u daarmee al meer balans creëert. Als executive coach bied ik een traject aan dat on-purpose heet, en u helpt prioriteiten te stellen. Balans in u prioriteiten is van essentieel belang.

5. Focus + rond af Focus op dat waar je mee bezig bent. Wanneer u bijvoorbeeld taken moet verrichten waar veel denkwerk komt kijken, is het belangrijk om de juiste omgeving te creëren. Zorg ervoor dat u niet gestoord kunt worden door bijvoorbeeld telefoon en internet uit te zetten. Rondt taken af, want afronden van taken geeft en voldaan gevoel. Print uw planning uit zodat u uw taken kunt afstrepen, of laat dit door uw secretaresse doen. In een privé setting kun u zorgen voor focus door echt aanwezig te zijn in een gesprek. Geef de persoon waarmee echt aandacht. Het helpt hierbij opnieuw om de telefoon op stil te zetten en niet direct te reageren op Mail, Whatsapp, Facebook, Twitter of andere berichten. Werkelijke, ongestoorde aandacht voor elkaar zorgt voor een betere connectie en rust.

6. Doe leuke dingen Door af en toe dingen te doen die u leuk vindt bent u automatisch positiever gestemd en heeft u meer energie. Organiseer een diner voor vrienden of bezoek familie of oude bekenden. Plan tijd in voor de dingen die u steeds uitstelt omdat ze niet productief zouden zijn. Wanneer u iets plant, gebeurd het ook.

7. Plan tijd in voor rust Rust is belangrijk voor ieder mens. We hebben allemaal tijd nodig om ‘onze batterij’ op te laden. Zorg voor voldoende nachtrust en momenten van quality time. Slaap in het weekend bijvoorbeeld eens uit totdat u wakker wordt. Bezoek af en toe een concert, film of andere gelegenheid waarbij u zichecht even kunt ontspannen en genieten. Rust zorg ervoor dat u ruimte creëert voor creativiteit en nieuwe ideeën. Bovendien kun u vanuit rust beter beslissingen maken.

Balans vinden is één van de uitdagingen waar elk mens voor staat. U heeft zojuist 7 tips kunnen lezen om meer balans te creëren in uw leven. Het is misschien een open deur, maar alles valt of staat natuurlijk met het implementeren van deze tips. Laat het niet bij goede voornemens, maar pak uw agenda en plan ook uw vrije tijd. Als u privé en werk goed kunt balanceren, dan zult u merken dat ook op zakelijk vlak de dingen een stuk soepeler gaan!0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page